Obsesif kompulsif bozukluk halk dilinde takıntı olarak da bilinen rahatsızlık çeşitli konularda hepimizin zaman zaman yaptığı evham ve endişe gibi kavramlardan daha ağır seyreder. Ruhsal bir sorun olarak isimlendirilen obsesif kompulsif bozukluk…
Sıkça adını duyduğumuz ve toplumda doğrudan veya dolaylı olarak karşılaşılan depresyon bireyin haftalarca aylarca yahut uzun yıllar süren isteksiz hayattan zevk alamayan Özgüven sorunları yaşadığı mutsuz umutsuz gibi negatif hislerle açıkladığı…
Herhangi bir uyaran olmaksızın, aniden başlayan şiddeti hızla yükselen 10 dakika civarı sürede zirveye ulaşan, 10-30 dakika periyodunda nadiren daha fazla süreyle seyreden ve yine bir uyarana ihtiyaç olmaksızın sönme gösterir.
Genellikle ergenlik dönemi ile başlayan yeme bozuklukları yeme davranışı ve bu davranışı ve bununla ilişkili bozulmuş bir algıyı içermektedir. Birey kendini ciddi ölçülerde aç bırakabilir, yediklerini çıkarma eğiliminde…
Bir insanın hayatını en çok etkileyen kararlardan biridir evlilik. Evlenmek sadece sevdiğiniz bir kişiyle birlikte yaşamaktan çok daha ötedir. Aileleri, arkadaşları, dengeleri, rolleri, cinselliği hatta işinizi bile etkileyen…
Yönteme göre olumsuz yaşantı ve travma deneyimi bilgi işlemleme sisteminde bozulmaya neden olur. Bozulan sistemden yeni bilgiler oluşturulamaz ve işlemlenemez. Travmaya sahip olan kişi olaya ilişkin anılara…
Obsesif kompulsif bozukluk halk dilinde takıntı olarak da bilinen rahatsızlık çeşitli konularda hepimizin zaman zaman yaptığı evham ve endişe gibi kavramlardan daha ağır seyreder.
Hayatın günlük akışından farklı durum ve olaylarla karşılaşabiliyoruz. Böyle zamanlarda farklı duygusal ve davranışsal tepkiler geliştire biliyoruz. Öfke de bu bahsettiğimiz duygusal tepkilerden birisidir.
Stres, bedenimizin dıştan gelen uyarılara karşı olarak oluşturduğu fizyolojik, psikolojik tepkilerdir. Dıştan gelen uyarıları fark edebilmesi için bedenimizin bizi korumak aracıyla oluşturduğu alarm gibidir.
Çocuklarda gözlenen odaklanma sorunları zaman zaman yetişkinlerde de gözlenebilmektedir. Yetişkinlerdeki odaklanma sorunları sosyal hayatta ve iş hayatındaki problemler üzerinden kendisini beli etmektedir.
Kişilik bozuklukları temeli yine genetik ve çocukluk yaşantılarına dayanan, sinyallerini ergenlik ve genç yetişkinlikte verebilen, oturmuş bir kişilik haline gelmiş rahatsızlıklardır….
Sosyal fobi diğer bilinen adıyla sosyal kaygı bozukluğunda birey iletişim gerektiren sosyal durum ya da durumlarda (topluluk karşısında konuşma yapma, soru sorma gibi eylemleri gerçekleştirirken yahut ortak kullanım…
Agorafobi diğer adıyla ‘Yardım Alamama Fobisi’, bireylerin içinde bulundukları ortamlarda başlarına çok kötü bir şey geldiğinde asla yardıma ulaşamayacağını ya da kimsenin ona yardım etmeyeceğini düşüncesine aşırı odaklanması sonucu oluşan panik bozukluk…
Psikotik bozukluk, bireyin gerçeklik algısının değiştiği durumların tamamı için kullanılan bir kavramdır. Bu grupta en yaygın bilinen hastalık‘şizofreni’dir. MSS (merkezi sinir sistemi)’in zarar görmesi sonucu oluşurlar.
Hepimizin ruhsal dünyasında iniş çıkışlar olabilmektedir. Duygularımız öfke, sevinç, keder, huzursuzluk, çoşku ve endişe arasında gidip gelmektedir.
‘Dürtü’ canlıyı tepki vermeye yönlendiren duygu kaynaklı bir gerilimdir. Beynimizde bu gerilimi, sonuçlarını, zararlarını fark edip engelleyen ‘dürtü Kontrol merkezi’ mevcuttur.
‘Duygu’ kavramı sevinç, hüzün, öfke, şaşkınlık gibi kavramlarla ifade edilen ruh halleridir. Duygudurum bozukluklarında kişiler olay karşısında duruma uygun olmayan veya abartılı tepkiler verirler….
Hayatımız boyunca çeşitli travmalara maruz kalıyoruz. Ruh sağlımızın üzerinde kimisi kalıcı etkiler, kimisi geçici etkiler bırakıyor. Çocuklar, travmatik deneyimlere…
Sağlıklı bir hayat için şüphesiz uyku önemlidir. Uyku gün içerisinde zihinsel ve fiziksel sağlığımızı sürdürmek için sağlanması gereken temel ihtiyacımızdır. Kaliteli, derin ve konforlu bir uyku…
‘Bağımlılık’ kişinin üzerinde kontrolünü kaybettiği, ruhsal ve fiziksel dengeyi bozucu etki yaratan bir tür saplantıdır. En hayati ve acil destek gerektiren psikolojik rahatsızlıklardandır….
Kimlik kavramı kişiyi diğerlerinden farklı kılan, sosyal, fiziksel, duygusal, bilişsel, mizaç, karakter gibi sınıflardan fiziksele ait olan, alt gruplardan biridir. Cinsel kimlik bunalımı…
‘Şema’ erken dönemde geliştirdiğimiz (çocukluk, ergenlik), kendimize ve çevremize dair deneyimler, öğrendiklerimiz ve ilişkilerimizdir. Bir başka deyişle ‘erken dönemde edinilen uyum bozucu kalıplar…
Hipnoz tam anlamı ile uyku hali değil, uyku ile uyanıklık arasında olup, telkin almayı kolaylaştıran bir ruh halidir. Bilinçli olarak yapılan bir hipnoz sırasında, birey terapistin söylediği her şeyi duyar ve kendi düşünce…
Yetişkin hayatımızda oluşturduğumuz duygusal ilişkiler çok fazla unsurdan etkilenerek oluşur. Eski romantik ilişki deneyimlerimiz, bakım verenlerimizin birbirleri/bizim ile ilişkisi, ilişkiye bakış…
Bilişsel Davranışçı Terapi, Bilişsel terapiler ve Davranışsal terapilerin birleştirilerek oluşturulduğu terapi ekolüdür. Kuramcılar davranışların geçmişten edindiğimiz bilgiler ile ilişkili olabileceği düşüncesini savunmuşlardır. Ve bu düşünce etrafında…
Kısa süreli çözüm odaklı terapi pek çok terapi yaklaşımından farklı olarak problemlerin nedenlerine değil, çözümüne odaklanır. Terapist danışanın güçlü yanlarını ortaya çıkarır, geçmişteki başarılarını hatırlama…
Nöropsikolojik testler, beyin-davranış ilişkisi temeline dayanır. Nörolojide yardımcı olarak kullanılan muayene yöntemlerinden biridir. Bireyin o andaki zihinsel durumu ve bilişsel işlevleri değerlendirilir. Kişinin bilişsel özelliklerinin geniş bir yelpazede…
Kökeni binlerce yıl önceki Budist geleneklerine dayanan bu kavram günümüzde stresle baş etme stratejileri geliştirme yolunda keşfedilmiştir. En bilinen karşılığı bilinçli farkındalık şeklindedir…
Ebeveynlik; bir çocuğun gelişimsel ihtiyaç ve temel bakımını üstlenen, biyolojik herhangi bir bağ gerektirmeyen anne/baba olmayı içeren bir kavramdır. Ebeveyn olma çocuğun gelişim sürecini ve duygusal ihtiyaçlarını…
Narsisizm psikolojide, kişinin kendini önemseme, kendi yeteneklerine aşırı güvenme, başkalarının dikkatini çekme arzusu ve başarıya olan takıntılı isteği gibi özellikleri içeren bir kişilik özelliği …