Disleksi Bozukluğunun Erken Belirtileri Var mıdır?
Evet vardır. Özellikle 0–6 yaş döneminde aşağıdaki belirtiler takip edilirse yönetilmesi ve iyileştirilmesi de erken olur. Aşağıdaki belirtilerden birini bile gösteren çocuğa yaşıtların seviyesine gelmesi için destek verilmesi gerekir.
- Geç konuşmak; en sık görülen erken belirtilerden biridir. 20. ayına gelen bir çocuğun başkalarının da anlayacağı şekilde en az 10 kelimeyi net şekilde söylemesi beklenmektedir.
- Artikülâsyon sorunları yani bazı kelimenin ve harflerin telaffuzunda sorun yaşamak. Bu durum maalesef ebeveyn ve çevre tarafından “sevimli” olarak algılanır ve bu nedenle çokça pekiştirilir. “R” harfini “Y” gibi söylemek, “arı” yerine “ayı”; “geliyorum” yerine “geliyoyum” demek en sık rastlanan telaffuz hatalarındandır.
- Basit, temel kelimeleri karıştırmak (gelmek, gitmek, gibi)
- Sözcük, hece çevirmek; 5–6 yaşına gelmiş olmasına rağmen tepsi yerine “tespi”, portakal yerine “porkatal”, araba yerine “abara”, kamyon yerine “kaymon” gibi.
- Sözel yönergeleri dinleme ve izlemede güçlük,
- Harf-ses ilişkisini öğrenmede güçlük, tuvalet yerine “tulalet” gibi.
- Sayı, harf,renk öğrenmede güçlük,
- Geometrik şekilleri çizmede güçlük,
- Dikkat ve konsantrasyon güçlükleri,
- Yön karıştırmak,
- Zaman ve mekân sorunları, 4–5 yaşına rağmen dün, bugün ve yarın kavramlarını karıştırmak gibi.
- El tercihinde gecikme,
- Kazaya yatkınlık, sakarlık.
- Koordinasyon güçlüğü (bisiklet sürmek, ip atlamakta güçlük),
- Kalemi hatalı tutmak,
Kaynak : Şimşek, R. “Dikkat Eksikliği Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar”, 2014, İstanbul,