Aile Terapisi – İlişki Terapisi – Çift Terapisi Sorular ve Cevapları
Aile terapisi, ilişki terapisi ve çift terapisi sık sorulan sorular için hazırladığımız cevaplarımızı burada bir araya getirdik. Sorulan her sorunun cevabı oldukça detaylıdır ama bu sayfada sadece en kısa özet cevapları vermeye özen gösterdik. Web sitemizde verdiğimiz tüm terapiler hakkında daha detaylı bilgileri bulabilirsiniz. Yukarıdan menü sistemini veya arama bölümünü kullanarak merak ettiğiniz konuları arayıp bulabilirsiniz.
Evlilik terapisi, ilişki terapisi, çift terapisi, Aile terapisi aynı kavramlar mıdır?
Evlilik terapisi, evli çiftlerin ilişkilerindeki sorunları çözmek için kullanılır. Aile terapisi ise evli çiftlerin ve ailenin diğer üyelerinin de katılımıyla gerçekleşir. İlişki terapisi ise evli olmayan çiftlerin ilişkilerindeki sorunları çözmek için kullanılır.
Evlilik / İlişki terapisi ne kadar sürer?
Evlilik/İlişki terapisinin süresi, 1 seans sürebileceği gibi ilişkinin, çiftlerin özelliklerine, yaşadıkları sorunun derinliğine ve ihtiyaçlarına göre de değişebilir. Ancak ortalama olarak 10-15 seansta temel kavgaları ve çatışmaları bitmiş, temel dinamikleri sağlıklı hale getirilmiş, olumsuz döngüleri kırılmış daha işlevsel, daha huzurlu bir çift haline gelirler.
Evlilik/İlişki terapisine kimler gider?
Çiftler sıklıkla iletişim sorunları, kıskançlık, baskınlık, özel alana müdahale, sadakatsizlik, ailelerin müdahalesi, cinsellik, öfke, maddi, finansal konular, boşanma süreci, çocuk yetiştirme sorunları için gelirler. Az sayıda da olsa daha sağlıklı bir çift olmak için ilişkinin başlarında destek almak isteyen çiftler de gidebilir.
Evlilik terapisi işe yarıyor mu?
Evlilik terapisinin, evlilik sorunlarını çözmede ve evliliği güçlendirmede en etkili yöntem olduğu araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Evlilik terapisi alan çiftlerin, terapi almayan çiftlere göre boşanma olasılığının daha düşük olduğu bulunmuştur.
Evlilik terapisine ne zaman gidilmeli?
Her zaman gidilebilir ancak en doğru zaman sorunun ya da sorunların başlangıç zamanıdır. Sorunlar kronikleşmeden, derinleşmeden gitmek çiftler açısından hem daha kolay hem de daha faydalıdır. Sorunlar kronikleştikçe çözüm süreci zorlaşmaya ve uzamaya başlar.
Çift terapisinde ne yapılır?
İlk evlilik terapisi seansı, terapistin çiftin güçlü ve zayıf yönlerini, temel sorunlarını ve çözüm yollarını belirlemesine yardımcı olur. Terapist ayrıca çiftlere iletişim, çatışma çözme ve problem çözme becerileri öğretir ve ilişkideki rol ve görev dağılımlarını tartışmaya yardımcı olur.
Çift terapisi iyi gelir mi?
Çift terapisi, çiftlerin ilişkilerini güçlendirmek ve daha mutlu bir ilişkiye sahip olmak için kullanabilecekleri etkili bir araçtır. Terapiye giden çiftlerin, terapi almayan çiftlere göre sorun çözme konusunda daha başarılı oldukları görülmüştür.
Çift terapisine neden gidilir?
Çift terapisine, evlilikte herhangi bir sorun yaşadığınızda gidebilirsiniz. Sorunlar küçük olsa bile, terapiye gitmek, sorunların büyümesini önlemeye yardımcı olabilir. Küçük sorun yoktur çözülemeyen sorun vardır.
Çift terapisi nasıl olmalı?
Çift terapisi, çiftin ihtiyaçlarına göre şekillendirilir. Genellikle, terapist, çiftin iletişim becerilerini geliştirmelerine, çatışmaları çözmelerine ve birbirlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Terapist, çiftin değerlerini, beklentilerini ve ihtiyaçlarını da tartışır.
Evlilik / ilişki terapisine eşim gelmiyor, ben tek gelsem olur mu?
Bazen çiftlerden birisi gelmek istemiyor olabilir bu durumda en sağlıklı yol gelmek isteyen kişinin bireysel olarak gelip danışması, bilgi alması gerekli durumlarda da bireysel değişimi çalışılmalıdır. Sonraki aşamada gelmek istemeyen birçok kişi düşüncesini değiştirir.
Eşimle cinsel sorunlar yaşıyorum, çift terapisi iyi gelir mi?
Cinsel terapi evlilik/ilişki terapilerinin önemli alt konularından birisidir. Eğer partneriniz yoksa bireysel cinsel terapi alabilirsiniz. Çift ya da evliyseniz evlilik/ilişki terapisi almanız daha faydalı olacaktır.
Evlilik/ilişki terapisti boşanılması gerektiği yönünde düşünce belirtir mi?
Evlilik terapisinin amacı ilişkiyi iyileştirmektir, ancak bazı durumlarda evliliğin bitirilmesi veya uzaklaşılması gerekebilir. Örneğin, ebeveynlerden biri uyuşturucu bağımlısıysa ve çocuk varsa çocuğun korunması için uzaklaşma veya ayrılma seçenekleri değerlendirilebilir. Aynı şekilde, akıl ve ruh sağlığı yerinde olmayan, tedavi kabul etmeyen ve kendine ve çevreye zarar verme ihtimali olan kişiler için de evliliğin bitirilmesi veya uzaklaşılması gerekebilir.
Evlilik ve ilişkilerde psikolojik danışma ve terapi;
Size uygun profesyonel ve yetkin bir uzman psikolog ile güvenli bir ortamda, kendinizi daha iyi tanımanıza, duygu ve düşüncelerinizi ifade etmenize,
çözüm yolları bulmanıza ve kişisel gelişiminize katkı sağladığı gibi hayatınızda karşılaştığınız zorluklarla baş etmenizi sağlar.
YARDIMA İHTİYACINIZ MI VAR?
Daha anlamlı bir hayat yaşamak ve tüm zorlukların üstesinden gelmek istiyorsanız randevu alabilir veya ücretsiz ön görüşme talep edebilirsiniz.
Evlilik yaşantısı ve kadın erkek ilişkileri heyecan ve mutluluk doludur ama aynı zamanda üzücü stresli ve yıkıcı olabilir. Düzeltebiliriz!