Evlilik tartışmaları, her evlilikte görülen doğal bir durumdur. Ancak tartışma sonrası doğru adımlar atarak olayların büyümesini engellemek de sizin elinizde. Evlilik ve Çocuk Terapisti Uzman Psikolog Ramazan Şimşek, tartışma sonrası çiftlerin neler yapması gerektiğini anlattı.
Her evlilikte belli düzeylerde tartışma, kavga ya da anlaşmazlık yaşanabilir. Aslında bu durum farklılıkların doğal bir sonucudur. Güzel haber ise bunlara rağmen evliğin devam edebiliyor olmasıdır. Eğer “barış alanınız” “kavga alanınızdan” daha fazlaysa evliliğiniz için çok da endişelenmenize gerek yoktur.
Çiftlerin en fazla tartıştığı konular nelerdir?
İş stresi, aileler, masraflar ve harcamalar, çocuklarla ilgili konular, cinsellik, ilgi, ev işleri ve arkadaşlar çiftlerin en fazla tartıştığı konuların başında gelmektedir. Bu konular ilişkinin çeşitli evrelerinde değişik şekilde tartışılmaktadır.
Tartışma öncesi en önemli adımlar nelerdir?
Tartışmaların büyük kavgalara dönüşmemesi için atılacak bazı adımlar vardır.
İlişki ile ilgili problemleri konuşmak istediğinizde önce kaçınılması gereken durumlar:
• Öfkeli iken asla bir konuyu tartışmayın. Çiftlerin yaptığı en önemli hata öfkeliyken problemi konuşmaya ya da çözmeye çalışmaktır. Öfke anında yani nabzın ortalama 100 civarında olduğu anlarda beynin problem çözme, dinleme ve empati bölümünün devre dışı kaldığını unutmayın.
• Probleminizi telefonda konuşmayın.
• Araba kullanırken probleminizi konuşmayın.
• Açken, uykunuz varken yani fizyolojik olarak uygun olmadığınız zamanlarda problemlerinizi konuşmaktan kaçının.
Yukarıda sayılan durumlarda gündelik konuşmanızı yapmakta bir sakınca yoktur ama problemi konuşmaya çalışmak çözüm üretmeyeceği gibi konuları büyük kavgaya dönüştürebilir.
Tartışma sonrası ne yapmalı?
Mutsuz çiftlerin çoğu tartışma sonrası birbirinden uzaklaşır, küser ya da duvar örerler. Aslında bunu çözmenin kolay bir yolu yani onarma girişimi vardır. Tartışma sonrasında en az 30 dakika ara verin ve bu süre içinde mümkünse farklı bir odada kalın. Fizyolojik olarak ortalama 20 dakika içinde öfkenin etkisinin azaldığını göreceksiniz. Şimdi en önemli adıma geldik; 30 dakika sonra bir araya gelin, iyi olduğunuzda kararlaştırdığınız bir ritüeli uygulayın. Çiftlerin en fazla beğendiği ritüel ise kahve ya da çay içmektir. İyi olduğunuz bir anda bu ritüelin ne olacağına, kimin yapacağına karar verin. Bunlar kahve ya da çay içmek, bir TV kanalını açmak, ortak seçilen bir müziği dinlemek, meyve yemek ya da kitap okumak olabilir. Siz kendinize en uygun olan ritüeli seçin ve uygulayın. Düşündüğünüzden daha çok işe yaradığını ve rahatladığınız göreceksiniz.
Psikologların önerileri
İletişim: Evlilikte en önemli şey iletişimdir. Çiftlerin, birbirlerinin duygularını ve düşüncelerini açıkça ifade edebilmeleri gerekir.
Saygı: Çiftlerin, birbirlerine saygı duymaları gerekir. Çiftlerin, birbirlerinin fikirlerine, değerlerine ve tercihlerine saygı duymaları gerekir.
Sabır: Evlilik, sabır gerektiren bir ilişkidir. Çiftlerin, birbirlerine karşı sabırlı olmaları gerekir.
Ödün vermek: Evlilik, ödün vermek gerektiren bir ilişkidir. Çiftlerin, birbirlerine karşı ödün vermeye istekli olmaları gerekir.
Farklılıklara saygı duymak: Çiftlerin, birbirlerinin farklılıklarına saygı duymaları gerekir. Çiftlerin, birbirlerini oldukları gibi kabul etmeleri gerekir.
Destek olmak: Çiftlerin, birbirlerine destek olmaları gerekir. Çiftlerin, zor zamanlarda birbirlerine destek olmaları gerekir.
Affetmek: Çiftlerin, birbirlerini affetmeleri gerekir. Çiftlerin, birbirlerinin hatalarını affetmeleri gerekir.
Evlilik tartışmaları, evliliğin doğal bir parçasıdır. Ancak bu tartışmaları sağlıklı bir şekilde yönetmek, evliliğin devamı için önemlidir. Yukarıda belirtilen önerileri uygulayarak, evliliğinizi daha mutlu ve sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.