Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek: “Ekran karşısında yemek çocuklarda dikkat, obezite ve dürtü sorunlarına yol açıyor.” Birçok ebeveyn, çocuklarına yemek yedirebilmek için tablet ve telefon gibi teknolojik cihazları bir araç olarak kullanıyor. Bu alışkanlık, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek, ekran karşısında yemek yemenin zararlarını ve bu alışkanlığın çocukların geleceği üzerindeki etkilerini SON SAAT Gazetesine anlattı. Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek, çocukların gelişiminde ekran kullanımının etkilerine dikkat çekti. Şimşek, yemeğin ekran karşısında yenmesinin çocukların beyin gelişimini olumsuz etkilediğini belirtti: “Çocukların düşünme, öğrenme, dikkat ve irade merkezi olan frontal lob, ekran karşısında yemek yeme alışkanlığı nedeniyle zarar görüyor. Bu da dikkat eksikliği, obezite ve dürtü kontrolü sorunlarına yol açabiliyor. Çocukluğunu televizyon karşısında geçiren 40 yaş üstü nesle bir bakın, çoğu bir şeyler izlemeden yemek yiyemiyor. Bunun temelinde çocukluk alışkanlıkları yatıyor.”
ANNELERİN KAYGISI
Şimşek, birçok annenin, çocuğunun yeterince yemek yemediği kaygısıyla bu yöntemi tercih ettiğini ancak bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu ifade etti. Çocukların doğal gelişim süreçlerinde “zayıf” gibi görünen ancak aslında tıbben sağlıklı olan beden yapılarına sahip olduklarını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti: “Birçok anne çocuğunun başka türlü yemek yemediği için zayıflayacağı kaygısını yaşıyor. 25 yıllık mesleki gözlemlerime dayanarak söylüyorum üstün yetenekli, mutlu, neşeli çocukların açık ara çoğunluğu, annelerin zayıf dediği ama bedenen fit olan çocuklardır. Aslında çocuğun kilosu tıbben sağlıklı ama anne zayıftı diyor.”
EN BÜYÜK İHTİYAÇ ESNEKLİKDİR
0-6 yaş dönemindeki bebek ve çocukların en büyük ihtiyacı esnekliktir. Yaşına ve boyuna göre kilo fazlası olan çocuklar esnekliklerini yavaş yavaş kaybediyor. Oysaki çocukların esas ihtiyacı, yaşlarına uygun esneklik kazanabilmektir. Fazla kilolu çocuklar sadece bedensel değil, zihinsel ve duygusal esnekliklerini de kaybediyorlar.”
SABIRLI OLUN
Şimşek, bu alışkanlığı değiştirmek isteyen ailelere sabırlı olmalarını önererek, çocukların bir hafta içinde yeni düzene uyum sağlayacağını söyledi. Sakin ve kararlı bir tutum sergilendiğinde, çocukların yeme ve iştah döngülerinin normale döneceğini belirtti.
DOĞAL YEME ALIŞKANLIKLARINI TEŞVİK EDİN
Ebeveynlere önemli bir mesaj veren Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek, “Tablet ve telefonlar, çocukların yemek yemesi için bir araç değil, zararlı bir bağımlılığın başlangıcıdır. Çocuklarınızın sağlıklı, mutlu ve dengeli bireyler olması için ekranları sofralardan uzak tutun” dedi.
Psikolog Dr. Ramazan Saygın Şimşek