Herkese Merhaba,
İçinde bulunduğumuz bu sürecin toplum, bireyin ve özellikle de çocukların ruh sağlığı üzerindeki olası etkilerini ve alınması gereken tedbirleri paylaşmaya çalışıyorum ve paylaşmaya devam edeceğim.
Ekonomik olarak risk yaşayan kişi ve kurumlar için alınacak maddi kararların “önemli” ve “acil” olduğunu yineliyorum.
Bugün de size Sosyal Uzaklaşma ve evde kalma süreci hakkında önemli bazı psikolojik riskleri paylaşmak istiyorum. Bugün bunları başlık olarak yazıp sonra çözüm yollarını tek tek ele alacağım.
Bu dönemde uzun süre evde kalmak Kaygı, Öfke, İletişim Sorunları, Can Sıkıntısı, Kilo alma, Çaresizlik hisleri ve ekonomik kaygılara neden olabilir.
Evli çiftlerin uzun süredir bekleyen, halının altına süpürülmüş sorunların çıkma ihtimali bu riski artırıyor.
Bir diğer konu da evde yaşlı kişilerin varlığı. Yaşlı kişiler hastalanma konusunda en kaygılı grup. Bir taraftan onu koruma bir taraftan da onların kaygılarını yönetmek biraz zor olabilir.
Ve çocuklar. Harekete en çok ihtiyacı olan grup. Uzun süre evde kalmaları öncelikle öfke düzeylerinde artışa, önceden belirlenmiş kurallara uymada zorluklara neden olacak. Ve tabii ki daha fazla ekran süresi isteyecekler. Tv, Bilgisayar, telefon…
Bu bilgiler sizi biraz tedirgin edebilir.
Bu bilgileri önceden bilmek ile Bilmeden yakalanmak arasında önemli bir fark var. Tıpkı coronavirus hakkında bilgilenmek gibi.
Sağlıklı, huzurlu günler dilerim.