Burada en önemli konu çalışmanın bireyselleştirilmiş eğitim programı olmasıdır; yani bireyin, öğrencinin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesidir. Dünyada kullanılan birçok yöntem vardır. Yararlanılabilecek bazı programlar şunlardır:
-
Dikkat ve konsantrasyon artırıcı yöntem ve teknikler
-
Kephart’ın algısal-motor programı
-
Getman’ın görsel-motor programı
-
Frostig görsel algı programı
-
Peabody dil programı
-
Bilişsel-davranışçı teknikler
-
Bilgisayar programları (Cognitive rehabilitation, ReHa.Com vs.)
-
Duygusal eğitim (emotional education)
-
İşitsel öğrenme (fast for word, Poula Tellal)
-
Problem çözme becerisini geliştirme teknikleri
-
Özgüven kazandırma
-
Ve aile terapisidir.
Burada en önemli konu hangi tekniği kullandığınızdan çok çalıştığınız uzmanın yeterliliği, mesleki deneyimi ve konuya hâkim olmasıdır. Türkiye ve dünyada Disleksi ile çalışması gereken uzmanlar bu alanda kendini geliştirmiş psikolog ve özel eğitim uzmanlarıdır.
Tedavi uzun soluklu bir süreçtir. Uzmanın çalışmalarının yanında ailenin de bu süreçte önemli bir rolü vardır. Öncelikle aile, Disleksinin ne olduğu, ne olmadığı, olumlu ve olumsuz yönleri hakkında bilgilendirilir. Disleksili öğrenciye nasıl yaklaşılacağı, nasıl davranılacağı, ders çalışma saatlerini nasıl ve ne şekilde düzenleyeceğine kadar tüm detayları içeren bir yol haritası ailelere hazırlanır. Bu bir anlamda bireyselleştirilmiş eğitim ve tedavi programıdır. Bu programda Uzman psikoloğun, özel eğitim uzmanının, öğretmenin ve ailenin görev alanları ve yapacakları şema halinde hazırlanır.
Kaynak : Şimşek, R. “Dikkat Eksikliği Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar”, 2014, İstanbul