Sevgili öğretmenlerimiz siz de aynı korkuları yaşadınız, duygularınızı gözden geçirin ve içinizdeki çocuğa sorun; “Ben öğrenci olsaydım öğretmenimin ne anlatmasını, nasıl yaklaşmasını isterdim?”
Deprem sonrasında yaşadığınız korkuları diğer öğretmenlerle de konuşun.
Çocuklarla buluştuğunuz ilk gün sınıfta herkes sırasıyla duygularını anlatsın. Çocuklar duygularını anlatırken, onları sonuna kadar dinleyin.
Çocukların benzer duygularının, diğer insanların da yaşadığını ve yalnız olmadığını hissetmesine yönelik şu soruyu sorun; “Arkadaşlar Ahmet’in yaşadığı duyguları kimler yaşadı?”
Deprem korkusu yaşayan çocukların, güvende olduklarına dair kısa ve moral verici konuşmalar yapın.
Okul ve öğretmenler olarak meydana gelebilecek bir tehlikeden onları korumak için gerekli önlemleri aldığınızı hatırlatın.
Deprem gibi zorlu olaylarda çocuklar, dikkatli ve düşünceli davranma, cesaretli olma ve umut gibi güçlü yönlerini açığa çıkarırlar.
Öğrencilerinizin çaba, kararlılık, fedakârlık ve sevgi göstermek gibi olumlu davranışlarını gördükçe, bu davranışları için onları takdir edin. Öğrencilerinize şu sözleri söyleyin; ” Sevgili Ahmet bu davranışın çok değerli, bu davranışından dolayı seni tebrik ederim.”
Öğrencilerinizi övmeniz, onları şımartmaz; tam tersine bu iyi ve olumlu davranışları yeniden yapmak için onları cesaretlendirir ve kendilerine olan güvenin artmasını sağlar.
Teneffüslerde öğrencilerinizle birlikte eğlenceli bir şeyler yapmak ya da onlarla oyunlar oynamak öğrencilerin deprem sonrasında yeniden toparlanmaları için önemli bir davranıştır.
Öğrencilerinizin deprem öncesi okulda yaptığı günlük rutinleri koruması çok önemlidir. Okulda öğrencilerinizin sosyalleşmesi için sağlıklı bir ortam oluşturun.
Sevgili öğretmenler, kendi sınıfınızdaki öğrencilerle sosyal bir ortam oluşturun ya da diğer öğretmenlerin sınıfları ile ortaklaşa bir etkinlik yapın.
Çocuklar yetişkinler gibi duygularını düşüncelerini rahatça anlatamazlar. İçe kapanık öğrencileriniz varsa sınıftaki öğrencilerle birlikte depremle ilgili resim etkinlikleri yapın.
Derslerde yapılan resim çalışmalarını okulun rehber servisinden yardım alın ya da bir uzman psikolog’dan resim analizi desteği alın.
Öğrencileriniz deprem sonrasında aşırı panik olma, ağlama nöbetleri, sürekli uyku sorunları ya da yoğun davranış sorunları gibi tepkiler gösteriyorsa, bir ruh sağlığı uzmanına ihtiyacı olabilir. Bu gibi durumlarda okul rehberlik servisine ya da ruh sağlığı uzmanlarına başvurun.
UZMAN PSİKOLOG RAMAZAN SAYGIN ŞİMŞEK