Karşıt Gelme Karşıt Olma Bozukluğu
Çocukların bazı gelişim dönemlerinde ebeveynlerine karşı geldikleri ve onların sözlerini dinlemedikleri gözlenebilmektedir. Bu ve benzeri durumlarda çocuğun ailesine ve çevresine karşı verdiği tepkilerin mizah mı yoksa bir davranım bozukluğu mu olduğunu ayırt edebilmek oldukça güçtür.
Karşıt gelme olarak tanımlanan bozukluğun daha çok okul öncesi dönemlerde ortaya çıktığı bilinmektedir. Farklı yaş dönemlerinde de ortaya çıkabilen bu bozukluğun ergenlik öncesi dönemde başlamış olması tanılama açısından oldukça önemlidir. Karşıt gelme bozukluğuna bağlı olarak gelişen davranışlar çocuğun akademik performansını, ailesi ve sosyal çevresiyle olan ilişkilerini olumsuz yönde etkileyecektir.
Karşıt gelme bozukluğu genel olarak normal sayılamayacak nitelikte itaatsiz olma, tartışmacı tavır benimseme ve aileye karşı koyma şeklinde görülmektedir. Pek çok çocuk ve ergenin bu ve benzeri karşı koyma davranışlarını sergilemesi belirli bir ölçüye kadar normal kabul edilmektedir. Ancak karşıt gelme bozukluğu olan çocuklarda bu tarz davranışların daha uzun süre devam ettiği ve ciddi sorunlara neden olduğu bilinmektedir.
Karşıt gelme bozukluğu olan çocuklar başkalarına kasıtlı olarak rahatsızlık vermekte, kendi hatalarından başkalarını sorumlu tutmakta, nefret dolu davranışlar sergilemekte, kin beslemekte ve devamlı olarak başkalarının sınırlarını zorlamaktadırlar. Bu çocukların öfkelerini kontrol etmekte zorlandıkları gözlenmiştir. Karşıt gelme bozukluğu olan çocuklar yakınlarına karşı hoşgörüsüz ve sabırsız davranabilmektedirler. Dik başlı, dirençli, uyumsuz, isteksiz ve uzlaşılamayan bir tutum içerisindedirler. Özellikle ebeveynin her uyarısına söylemine karşı HAYIR demeleri söz konusudur.