GELİŞİM TESTİ NEDİR?
Gelişim testleri, çocuklarda var olan gelişimsel problemleri tespit etmek amacıyla geliştirilmiş ölçme araçlarıdır. Çocuklarda gelişim gecikmelerini veya gelişim geriliklerini erken tanılamak önemlidir. Bu erken tanı, çocuğun karşılaşabileceği yapısal ve çevresel problemlerin erkenden belirlenmesini, aile tutumlarının değiştirilmesini ve çevrenin çocuğa uygun bir hale getirilmesini sağlar. Öte yandan gelişim testleri sadece gelişimsel gecikme ve gelişimsel geriliklerin saptanması amacıyla yapılmaz. Yaşının ilerisinde olan ya da bazı alanlarda akranlarından daha başarılı olan çocukların tespit edilmesi içinde uygulanabilir. Bu da aileler için çocuğun eğitim hayatının planlanması adına ailelere yol gösterici olabilmektedir.
Gelişim Testleri çocuğun kaba motor, ince motor, sosyal beceri, dil gelişimi, duygusal gelişimi ve genel gelişimini inceler. Gelişim testinin sonucunda da çocuğun gelişim alanlarının yaşına uygun olarak gelişimsel özellikleri gösterip göstermediği belirlenir.
Gelişim Testi Her Çocuk İçin Gerekli Midir?
0-6 yaş çocukların gelişimleri için kritik bir dönemdir.
Sağlıklı gelişim gösteren 0-6 ay arasındaki bebeklere bir kez mutlaka gelişim testinin yapılması önerilir. Gelişim testi için önemli olan diğer yaş aralıkları;
- 1-1,5 yaş,
- 2-3 yaş,
- 5-6 yaştır.
Gelişim testleri çocukların okula başlayacağı dönemde de uygulanmaktadır. Çocuğun okul için hazır olup olmadığı belirlenir.
Gelişim Testleri Nelerdir?
Yaş gruplarına, süreye ve uygulama şekline göre birbirinden farklı testler bulunmaktadır.
DENVER II Gelişimsel Tarama Testi
0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan gelişim testidir. Teste anne-baba ve çocuk katılmaktadır. Bazı maddeler anneye yöneltilir. Bazı maddeler ise çocuğa yöneltilir. Küçük çocuklarda var olan gelişimsel sorunları belirlemek amacıyla geliştirilmiştir.
AGTE
0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan gelişim testidir. Çocukların,
- İnce Motor,
- Kaba Motor,
- Dil-Bilişsel Gelişimi,
- Sosyal Beceri-Özbakım Gelişimi,
- Genel Gelişimi açısından 5 farklı gelişim alanı değerlendirilir.
Test uygulanırken anne-baba ve çocuk birliktedir. Uygulayıcı anne-babaya sorular sorar ve çocuğu gözlemler.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
Çocuğun okul olgunluğuna ulaşıp ulaşmadığını belirlemek amacıyla uygulanan bir testtir. Kelime anlama, cümleler, genel bilgi, eşleştirme, sayılar, kopya etme 6 alt testinden oluşmaktadır. Ayrıca çocuğun sadece bilişsel gelişimi incelenmez. Çocuğun psikolojik olarak hazır olunuşu da incelenir.
Okul Olgunluğu Testi
Okul öncesi çocuklara (5 yaş 6 ay ile 6 yaş 11 ay) uygulanan okula hazırlık derecesini belirleyen bir testtir.
Frostig Görsel Algılama Testi
4-8 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan görsel algılamayı ölçen bir testtir. Çocuğun okula hazır olunuşunu ve öğrenme güçlüğünü erken teşhis etmek için kullanılır.
Test içerisinde; El-göz koordinasyonu, şekil-zemin ayırımı, şekil sabitliği/değişmezliği, mekân-boyut algısı (Uzay boyut algısı) ve mekân ilişkilerinin algısı gibi algı becerilerini ölçmektedir.
Peabody Resim Kelime Testi
Çocukların alıcı dil gelişimini ölçen 3-17 yaş arası çocuklara uygulanan bir testtir.
Gesell Gelişim Figürleri Testi
3-10 yaş aralığındaki çocuklara uygulanır. Çocuğun motor becerilerini, görsel algısını, görsel hafızasını, el-göz koordinasyonunu ve küçük kas becerilerini ölçer.
Uzman Psikolog
Serra Nimet ESENCAN