Ergenlik çağı çocuğun aileden uzaklaşıp sosyal çevresine yöneldiği ve arkadaşlık ilişkilerinin büyük önem taşıdığı bir dönemdir. Sosyal çevresi genişleyen ergenin bağımsızlık ve girişkenlik ihtiyacı da artmaktadır. Böylece ergen kendi kimliğini oluşturmaya ve özerkliğini geliştirmeye başlayacaktır. Bireysel farklar söz konusu olsa da 12-13 yaşlarında çocukların akran ilişkileri güçlenir ve ebeveynlerin yerini arkadaşlar almaya başlar.
Duygular artık daha yoğun yaşanır ve arkadaşlar arasındaki paylaşımlar artar. Ergenliğin ilerleyen dönemlerinde arkadaş sayısında bir artış görülür. Ergenlik döneminin başlarında sıklıkla değişen arkadaş grupları, zamanla oturmaya başlar ve uzun süreli arkadaşlıklar edinilmeye başlanır.
Ergenler için arkadaşları tarafından onaylanmak bir gruba dahil olabilmek oldukça önemlidir. Ergenler ait olma ve değer görme, karşı cinsle arkadaşlık kurma ve yürütebilme, karar verebilme, toplumsal düzeni ve kuralları sorgulama, kendine güven duyabilme ve anlaşılmış hissetme ihtiyaçlarını sosyal ilişkiler yoluyla karşılarlar. Arkadaşlık ilişkisi kurmakta güçlük çeken ergenler bu ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için duygusal sorunlar yaşamakta ve yalıtılmış hissetmektedir. İfade edilmemiş duygular, kabul görememe, ait olamama ve istediği değeri görememe zamanla olumsuz duygu ve düşüncelerin gelişmesine neden olacak ve ergenin sağlıklı baş etme yöntemleri geliştirmesini engelleyecektir.
Çocuğunuzun yaşına uygun gelişim özellikleri göstermediğini düşünüyor ve arkadaşlık ilişkileri kurmakta, sürdürmekte zorlandığını gözlemliyorsanız mutlaka bir uzman görüşü almalısınız.
Uzman Klinik Psikolog
Deniz KURT
ERGENLİK DÖNEMİ HAKKINDAKİ VİDEOLARIMIZ