Dikkat Eksikliği Tedavisi Mümkündür
‘Dikkat eksikliği’ sorunu olan çocuklar, zekâlarını verimli kullanamıyor, derslerinde geri kalıyor.
Dikkat eksikliği ile ortaya çıkan hiperaktivite ise, erkek çocuklarda kızlara kıyasla beş kat daha fazla görülüyor.
Çocuğun bütün hayatını etkileyen bu sorunların tedavisi mümkün.
Dikkat eksikliği sorunu ilkokul çağında ortaya çıkıyor. Okuma yazmayı biraz gecikmeli de olsa öğrenebiliyorlar ancak bu sorun tedavi edilmezse hayatları boyunca akademik kariyerlerini zekâları düzeyinde sürdüremiyorlar. Okul başarıları zekalarına oranla hep daha düşük oluyor. Ağır hastalık şeklinde olmasa da dikkat eksikliği çocukluktan başlayarak bütün hayatı etkiliyor. Erkek çocuklarda hiperaktivite olarak kendini gösteriyor, kız çocuklarında daha çok bu sorun dikkat eksikliği ile beliriyor.
Sıklıkla dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan çocuklara doktorların ilaç verdiğini duymuş ya da bire bir deneyimlemişsinizdir. Bizlerin dikkat eksikliği tedavisi için verilen ilaç hakkındaki görüşlerini bu yazımızda açıklıyoruz.
Dikkat Eksikliği İlacı
Zorunlu kalınmadığı sürece dikkat eksikliği sorunlarının çözümü için ilaç kullanımını tavsiye etmiyoruz.
Dikkat dağınıklığını önleme eğitimleriyle hem çocuğun hem de ebeveynlerin belli programlar dahilinde ilaçsız bir şekilde bu sorunun üstesinden gelmelerini sağlıyoruz. Uyguladığımız dikkat eksikliği terapi teknikleri, temel olarak beyni en etkili biçimde kullanmanın yollarını uygulayarak öğretmektir. Ayrıca hiçbir ilaç Dikkat Eksikliğini tedavi etmez. Tedavi uzun soluklu psiko-pedagojik destekle mümkündür.
Peki, Dikkat Eksikliği İlacı Bağımlılık Yapar Mı?
Tartışmalı olmakla beraber ülkemizde de amfetamin türü ilaçlar yaygın olarak kullanılmaktadır. İlaca ulaşım kolay ve maliyetinin düşük olması önemli nedenlerden biridir. Son yıllarda Dikkat Eksikliğinin artmasıyla birlikte bu konuda kullanılan ilaç miktarı da hızla artmaktadır. Çok gelişmiş ülkelerde bu oran azaltılmaya çalışılırken ne yazık ki ülkemizde artış göstermektedir. Bu artışa neden olan birçok etken sayılabilir ancak Dikkat Eksikliği olan -ağır davranış sorunu olmayan- çocuklarda ilaç kullanılması birçok riski de beraberinde getiriyor.
- İlaç bir bilgi ya da davranış öğretmez. İlaç kullanmaya başlayan bir çocuk “Aaa hemen ders çalışmalıyım, dersi dikkatli dinlemeliyim” demez.
- İlaç duyguları bastırır. İlaç kullanmaya başlayan çocuklarda görülen ‘sakinlik’ değil duygularını yaşama coşkunluğunun azalmasıdır.
- Çocuklar duygularla öğrenir. İlaç kullanmaya başlayan çocuğun merak duygusu da bastırılmış olur. İlaç problem çözme becerisini de baskılar. Tüm hayata ilişkin problemler çözme becerisinin öğrenildiği temel yaşlarda çocuğun ilaç alış sakinleşmesi (!) baş etme becerilerini de geciktirir.
Son yıllarda yapılan çok geniş kapsamlı araştırmalar maalesef amfetamin türü ilaçların bağımlılık etkisinin yüksek olduğunu gösteriyor. İşte bu nedenle bu ilaçlar ‘kırmızı reçete’ ile satılmaktadır.
Dikkat eksikliğinin ‘İLAÇSIZ’ yöntemlerle çözümü de mümkündür. Bu yöntemlerden bir kısmını aşağıda anlatıyor olacağım.
İlaçsız çözüm için birçok yöntem vardır. Merak edenler için aşağıya Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite sayfamızın linkini de bırakıyor olacağım.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktiveyi 8 Nörogelişimsel alan üzerinde ilaç kullanmadan çalışmalar yapılmaktadır.
Son yıllarda yapılan araştırmalar beynin dikkat, odaklanma, konsantrasyon, hafıza ve öğrenme gibi birçok alanın yeni gelişmelere imza atmaktadır. Dr. Mel Levine’e göre (All Kinds Of Mind Institute) insan zihni 8 nörogelişimsel sistemden oluşmuştur. Dikkat Eksikliğinin giderilmesi, davranışların yönetilmesi ve daha kaliteli öğrenmenin gerçekleştirilmesi adına bu yolların kullanımı oldukça önemlidir. İlaç size bu yolların kullanımını öğretmez. Bu yollar bir uzmanın yönetiminde, aile ile iş birliği içinde sonuçlar takip edilerek ve bilinçli uygulamalar yapılarak geliştirilebilir. Kendi içinde de birçok alt başlığın bulunduğu bu sistemde genel başlıklar ve ailelere önerilere yer verilmiştir.
Bu alanlar geliştirilmediği müddetçe Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite ile tam olarak mücadele edilemez.
8 Nöorgelişimsel Alan:
- Dikkat Kontrolü
a) Girdi Kontrolü
b) Çıktı Kontrolü
c) Zihinsel Enerji Kontrolü - Hafıza (Bellek) Sistemi
a) Kısa Süreli Hafıza
b) İşleyen (Aktif) Hafıza
c) Uzun Süreli Hafıza - Dil Sistemi
- Mekânsal Düzenleme Sistemi
- Ardışık Düzenleme Sistemi
- Motor Sistemi
a) İnce Motor
b) Kaba Motor - Yüksek Düşünme Sistemi
a) Kavramlarla Düşünmek
b) Problem Çözme Amaçlı Düşünmek
c) Eleştirel Düşünmek
d) Kurallarla Düşünmek
e) Yaratıcı Düşünmek - Duygusal Zekâ – Sosyal Düşünme Sistemi
Ramazan Şimşek’in dikkat eksikliği kürü
Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek‘in dikkat eksikliği kürü konusuyla ilgili çok fazla soru ve arama gelmektedir. Bu yüzden bu konuyla ilgili cevapların bir kısmın aşağıdaki birinci videoda izleyebilirsiniz.
Tüm bu alanların komplike ve sistematik olarak çalışıldığı terapi süreci Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek tarafından koordine edilerek Saygın Psikoloji Bakırköy adresinde uygulanmaktadır.