Ders çalışma biçimleri nasıl olmalı?
Geleneksel yaklaşıma göre, öğrencilere ders çalışırken birtakım şartlar öne sürülür. Örneğin; çalıştığı masanın düzenli olması, sandalyede oturarak ve uzun süre kalkmadan ders çalışması, odanın sessiz olması gibi. Oysa kendiniz ya da çocuğunuzun nasıl düşündüğünü bildiğinizde onun başarısı için uygun ortamı yaratmanız mümkün.
-
Analitikler ışığa ve sessiz ortama ihtiyaç duydukları için onlar için sessiz bir ortam yaratmak gerekir.
-
Global düşünen öğrenciler ses ister. Bu nedenle ders çalışırken kısık sesli müzik dinlemek (klasik müzik tavsiye edilir) onların öğrenmelerini olumlu etkiler.
-
Azimli olanlar, ara vermeden görevi bitirenler analitiklerdir.
-
Globallerin aynı anda sürdürdüğü beş ayrı işi vardır. Bu onların öğrenme biçimleri olduğu için onlardan birini tamamladıktan sonra diğerine geçmesini beklemek hata olur.
-
Ders çalışırken bir şeyler de atıştırdığında ona sinirlenmeyin ya da engellemeyin. Çünkü global (bütünsel) düşünüyorsa, bir şeyler yeme ihtiyacı hissedecektir.
-
Global öğrenciler konsantre olabilmeleri için rahatlamak ister. Daha rahat bir oturma düzeni yaratmak için minder, sallanan sandalyede oturmak ister.
-
Global düşünenler çalışırken ara vermeye ihtiyaç duyarlar, onun için onlardan aralıksız çalışmalarını beklemeyin.
Aynı evde büyüyen iki kardeş arasında öğrenme stili farklı olabilir. Ailelerin çocuklarının bilgi algılama tipine uygun çalışma ortamı yaratması gerekiyor.
Analitik ve global düşünme biçimi evliliklerde de çok etkilidir. Eşlerden biri analitikse (detaycı) genelde global (bütünsel) biriyle evlenir. Bu da zaman zaman evlilikte sorun yaşanmasına neden olur. Mesela, eşlerden biri net saatler vermeyi, net konuşmayı severken diğeri belirsiz konuşur. Biri duygusalsa diğeri daha çok mantıklı olabilir. Öğrenme stillerini etkileyen başka etkenlerden biri de fiziksel çevredir. Doğal ışık ya da aydınlatma; çok sıcak ya da soğuk ortam; sessizlik ya da ses; oturma biçimi öğrencilerin öğrenmesinde olumlu ya da olumsuz etki yapabilmektedir. Ayrıca odaklanma biçiminizi öğrenmek ve ilgili ipuçlarını keşfetmeniz başarınızı artıracaktır.
Kaynak : Şimşek, R. “Dikkat Eksikliği Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar”, 2014, İstanbul