Her anne-baba çocuğunun kendi ihtiyaçlarını kendisinin karşılamasını, sosyal ilişkilerinin güçlü, özgüvenli ve mutlu bireyler olmasını ister. Bundan ötürü bazen ebeveynler çocukları için telaşlanabilir. “Çocuğum çok mu çekingen?”, “Utangaç mı acaba?”, “Neden az konuşuyor?”, “Eyvah! Sosyal fobisi mi var?”, “İçine kapanık bu çocuk içine.”, “Yaşıtlarıyla iletişim kuramıyor mu?” gibi endişeleri olabilmektedir. İçe dönük çocukların özelliklerine baktığımızda ise isteklerini ifade edememe, yalnız başına oyun oynamayı tercih etme, arkadaş edinememe gibi davranışlar gözlenebilir. Bununla beraber iyi bir gözlemleyici ve dinleyicidirler. Empati yetenekleri gelişmiştir.
Bazı çocuklar dışa dönükken bazı çocukların içe dönük olmasının sebeplerinden biri nörobiyolojik farklılıktır. İçe dönük çocukların sinir sistemleri dışarıdaki uyaranlara daha hassastır. Bu nedenle kalabalık ve gürültülü ortamda olmak onlar için zorlayıcı olabilir. Bununla beraber çocuğun içe dönük olmasının diğer sebebi ailenin mükemmeliyetçi ve baskıcı tutumları olabilir.
İçe dönük Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalıdır?
-İçe dönüklük bir kusur değildir. Bu sebeple çocuk anlaşıldığını, sevildiğini ve desteklendiğini bilmelidir.
-Çocuktaki bazı gelişmeler küçük olabilir. Gelişmeler küçük bile olsa çocuğun çabası takdir edilmelidir.
-Aileler çocuğu adına karar vermemeye dikkat etmelidir. İsteklerini ve ihtiyaçlarını ifade etmesine olanak sağlamalıdır. Bununla beraber yaşına uygun sorumluluklar vermelidirler.
-Çocukların hangi konuda ve hangi ortamlarda kendini çektiğini gözlemlemek önemlidir. Gözlemler doğrultusunda çocuğa zorlandığı alanlarda destek olunmalıdır.
-Çocuğun veya ailenin zorlandığı konularda bir ruh sağlığı uzmanından destek alınabilir.
Uzman Psikolog
Serra Nimet ESENCAN