Çocuklar genel olarak yaşadıkları olayların onların duygu ve davranışlarını etkilediklerine inanırlar. Aslında duygu ve davranışlarımız olaylardan değil düşüncelerimizden etkilenir. Düşüncelerimiz ve duygularımız arasında çift yönlü bir etkileşim vardır. Olaylar düşünceleri düşünceler ise duygu ve davranışlarımızı etkiler.
Bilişsel davranışçı terapi ile çocuklara olay, duygu, düşünce ve davranışlar arasındaki farklar ve birbirleriyle olan etkileşimleri anlatılır. Çocuğun sağlıklı ve sağlıksız düşüncelerinin farkına varması amaçlanır. Çocuk bu terapi yaklaşımıyla düşünce hatalarını tespit etme şansı yakalar. Duygu ve davranışların düşüncenin değişimi ile mümkün olduğunu öğrenir. Terapist çocuğun düşüncesi üzerine düşünmesi, düşüncelerini sorgulaması, işlevsel olmayan düşüncelerini tespit etmesi ve yerine alternatif düşünceler geliştirebilmesi için rehberlik eden kişi konumundadır.
Çocuklarla bilişsel davranışçı terapide ebeveynlerin sürece katılımı da oldukça önemli bir yere sahiptir. Ebeveynlerin doğru disiplin yöntemleri konusunda eğitilmesi, problem çözme becerilerinin desteklenmesi gerekir. Bilişsel davranışçı terapide ev ödevleri önemli bir yere sahiptir. Çocuğa seansta edindiği yeni bilgileri pekiştirmesine yardımcı olabilecek davranış ödevleri verilebilir.
Kullanım Alanları: kaygı bozuklukları, depresyon, öfke sorunu, akran zorbalığı, davranış sorunları, fobiler, travma sonrası stres bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk.
Uzman Klinik Psikolog
Deniz KURT