Her çocuk doğuştan bir yeteneğiyle gelir. Hangi ailede, hangi zamanda, hangi yerde ne şekilde gelirse gelsin. Unutmayınız ki çocuk dünyaya geldiğinde milyonlarca yıllık geçmişiyle, tüm atalarının genleriyle ve ruhsal olarak yüksek bir hal üzere gelir.
Eskiden bu gizli yetenek ve potansiyel ortamını bulduğunda ortaya çıkardı. Şimdi ise çocukların mevcut potansiyellerini gözleyebilir, ölçebilir ve çok güçlü tahmin ve tespitlerde bulunabiliriz.
Her çocuğun içinde belki bir dahi, belki bir sanatkar, belki bir bilim insanı, belki bilge, belki bir hekim, belki büyük bir hukukçu, belki bir gönül insanı, belki büyük bir alim, belki büyük bir ticari zeka, belki büyük bir sporcu, belki de büyük bir lider vardır!
Bu potansiyeli 6-7 yaşında fark etmekle 18 yaşında fark etmek arasındaki farkı size anlatmak için kelimeler yetersiz kalır. (25 yıllık meslek hayatımda bazen üzülerek bazen de büyük mutlulukla bu anlattığım vakalara şahit oldum.)
Peki, neden?
Yeteneği keşfedilmiş çocuk kendine güvenir, keşfedilmemiş çocuk özgüven sorunu yaşar.
Yeteneği keşfedilmiş çocuk mutludur, keşfedilmemiş çocuk ise tam mutlu değildir. (Sevgi içinde büyüyen çocuk huzurlu olur ama bir şeyi çok iyi beceremediğinden mutlu olma konusunda eksiklik yaşar. Sanki bir tarafı eksik kalmış gibi.)
Yeteneğini bilen çocuk kendini her zaman başarılı hisseder, diğer çocuk ise asla tam başarılı hissetmez çünkü sadece sınav başarısının yeterli olmadığını bilir. Okçulukta milli takıma çıkmak hatta Avrupa’da derece almak mı yoksa o ilin fen lisesini kazanmak mı çocuğu daha başarılı hissettirir?
Yeteneği keşfedilmiş çocuk hedeflerini yükseklere diker, diğer çocuk ise hedef aramaktan zaman kaybeder.
Çocuk her ne yetenekle gelirse gelsin, keşif sürecinde ilk adım beynini keşfetmektir.
Ve şimdi çocukların zihinsel yeteneklerini, duygusal becerilerini, bilimsel yeteneklerini, dil yeteneklerini, zekalarını, bilişsel becerilerini keşfedebilir ve o yetenekleri üzerinde yoğunlaşabiliriz.
Wechsler Çocuklar İçin Zekâ Ölçeği- IV (WISC-IV)
Wechsler Çocuklar İçin Zekâ Ölçeği- IV (WISC-IV) çocuğun durumunun değerlendirilmesi ve tedavi planının hazırlanması için önemli bir yere sahiptir. WISC-IV (Wechsler Intelligence Scale for Children – Fourth Edition), çocukların bilişsel güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek, zeka profillerini anlamak ve uygun eğitimsel müdahaleleri planlamak için 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay yaş aralığındaki çocuklara uygulanır. Çocuğun zayıf bilişsel becerilerinin belirlenmesi ve erken müdahale edilmesi önem taşır. Bunun yanında çocuğun güçlü bilişsel kümelerinin, yeteneklerinin de keşfedilmesine olanak sağlayarak aileyi bu konuda da bilinçlendirir. Sonuçlar, çocuğun eğitim ve gelişimine yönlendirici bir rol oynar.
Wechsler Çocuklar İçin Zekâ Ölçeği- IV’ün amaçlarının 5 maddede özetleyecek olursak;
Bilişsel Yetenek Değerlendirmesi: WISC-IV, çocukların genel zeka düzeyini değerlendirmek için tasarlanmıştır. Bu test, sözel ve performans alanlarını içeren bir dizi alt test kullanarak çocuğun bilişsel yeteneklerini ölçer.
Zeka Profili: Test sonuçları, bir çocuğun zeka profili hakkında bilgi sağlar. Yani, çocuğun hangi alanlarda güçlü olduğunu ve hangi alanlarda zayıf olduğunu belirlemeye yardımcı olur.
Eğitimsel Planlama: WISC-IV sonuçları, eğitimciler ve uzmanlar için önemli bir araçtır. Bu sonuçlar, çocuğun özel ihtiyaçlarını belirlemek ve eğitim programlarını buna göre uyarlamak için kullanılabilir.
Tanı ve Müdahale: WISC-IV, Disleksi gibi özel öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi sorunları tanımada ve teşhis etmede yardımcı olabilir. Bu nedenle çocuğun gereksinimlerine uygun bir şekilde müdahale edilmesine olanak tanır.
Araştırma Amaçları: Bu test, psikologlar ve araştırmacılar tarafından çocukların zeka ve bilişsel gelişimi üzerine yapılan çalışmalarda kullanılabilir.
Wechsler Çocuklar İçin Zekâ Ölçeği- IV’ün Doğru Eğitim Programı İçin Önemi
Aileler yardım için kliniğe başvururken sıklıkla, çocuklarının bazı şeyleri çok iyi yaparken bazı şeyleri yapmadığını ya da yapamadığını bildirir. Aileler bunun sebebini zaman zaman çocuktaki isteksizliğe bağlasa da, altında yatan sebep bazen, çocuğun bazı bilişsel becerilerinin normal ya da yüksek aralıktayken çocuğun yapamadığı (ailenin isteksizlik olarak tanımladığı) ilgili bilişsel alt kümesinin zayıf olmasıyla ilgili olabilmektedir. Zayıf olan becerinin belirlenmesi, vakit kaybetmeden ilgili beceriye ait eğitim programı hazırlanması için çok önemlidir. WISC-IV sonuçları, ailenin ve uzmanın bu sorunların temelini anlamalarına ve çocuğa daha iyi destek olmalarına yardımcı olur. Ancak, WISC-IV sonuçlarının yorumlanması ve kullanılması için uzman tavsiyesi gereklidir. Aileler, bu sonuçları anlamak ve çocuklarına nasıl en iyi şekilde destek olabileceklerini belirlemek için uzmanlara başvurmalıdır.