THY Anadolujet Dergisi Şubat 2018:
Heyecanla beklenen gün geldi, karneler alındı. Peki, çocuğunuzun karnesini iyisiyle-kötüsüyle nasıl karşıladınız?
Nerede o eski karne telaşı?.. Ebeveynler merakla notları beklerken çocuklar da eve iyi bir karne getirmenin gayretindeydi. Varsa zayıflarını kurtarmak, yoksa teşekkür veya takdir belgesi derdine düşmek tüm öğrencilerin anılarında en güzel yeri alırdı. Ders çalışmamak için bahane arayanlar bile sözlü olmak için sıraya girerdi. Yarım puanın hesabı yapılırdı. Şimdi ise veliler notları artık anlık olarak internet üzerinden takip edebiliyor, karneye gelecek notları önceden az çok biliyorlar. Heyecan azalsa da karneler ve hediyeler hâlâ önemini koruyor.
Çocuğun karnesi iyiyse
Çocuğun notları yüksekse ve iyi bir derece elde ettiyse evde hem mutlu bir hava vardır hem de çocuğun başarısının getirdiği bir gurur hissi… Çocuk sadece alacağı hediyeleri ve geçireceği güzel tatili düşünür.
Karnenin çocuğun yıl boyunca verdiği emek ve çalışmanın bir sonucu olduğu, tebriklerin sadece nota değil özellikle emeğe ve çalışmaya yöneldiği vurgulanmalıdır. Yüksek notlarla çalışmasının ödülünü zaten alan çocuğun en güzel hediyesi annesinin babasının takdiridir. Ailece çocuğun sevdiği bir etkinlik yapmak, sevdiği bir yere gitmek küçük bir kutlama için uygun bir yaklaşım olarak görülmektedir.
En sağlıksız yaklaşımların başında başarıyı küçümsemek gelir. Böyle bir davranış dönem boyunca verilen emeği, yoğun çalışmaları ve başarıyı değersizleştirir. Çocuk kendini sürekli yetersiz görür ve tüm hevesi kırılır. Diğer bir sağlıksız yaklaşım da abartılı kutlamalar yapmak ve pahalı hediyeler almaktır. Bunlar öğrenmeyi, merak etmeyi, süreci değil sadece sonucu ve yüksek notları yüceltir. Öğrenci amaçtan sapar, öğrenmeye değil alacağı hediyeye odaklanır.
Notlar düşükse…
Notlar yüksekse işler daha kolay gibi görünmektedir. Peki, notlar düşükse çocuk ne hisseder? Bu durum çocuğun moralini de bozar. Kötü karnenin sonucunda özellikle anne-baba tarafından gelebilecek ağır bir suçlama, eleştiri ya da cezalandırılma korkusu hisseder çocuk. Başarısı tartışma konusu olan bir çocuk için karnenin kötü olması tıpkı bir “kanıt” işlevi görür ve çocukta “yetersizlik” hissine neden olur. “Ben başarısız bir öğrenciyim.” düşüncesi bu duyguyu pekiştirir, ki bu durum maalesef çocuk ruhunu derinden zedeler. Hissedilen diğer duygu ise üzüntü ve beraberinde gelen suçluluk hissidir. Ailesine iyi bir karne hediye etmek isteyen ya da kendisinden iyi karne beklenen çocuk ailesini mutlu edemediği için üzülür ve suçluluk hisseder. Aileler beklemedikleri bir sonuçla karşılaşırlarsa kızarlar. Ama bu ebeveynin haklı olduğu anlamına gelmemelidir. Bunun yanında yoğun bir endişe duyarlar ki bunun nedeni ise gelecek korkusudur. Çocuklarının gelecekte de hep böyle başarısız olacağı yönündeki düşünceleri bu duyguyu yoğun yaşamalarına neden olur.
Sağlıklı ve çözüm odaklı bir iletişim kurabilmek için çocuğun neler hissettiğini annenin ve babanın çok iyi bilmesi gerekir. Atılacak en sağlıklı adım hep birlikte konuşmaktır. Hissedilen duygular uygun bir dille anlatılmalı ve bu karnenin (çocuğun başarısına mâni olan özel bir durumu yoksa) yapılanların doğal bir sonucu olduğu ifade edilmelidir. Kimseyi suçlamamak gerektiğini ve bu durumu ailenin her ferdinin birbirine destek olarak değiştirebileceğini, herkesin sorumluluk almasıyla beraber başarının da gelebileceğini vurgulamak önemlidir. Özellikle bir sonraki dönem neler yapılacağı kısaca planlanmalı ve kesinlikle bir ceza verilmemelidir. Çocuk tatilden, eğlenmeden men edilmemelidir.
Ailelere tavsiyeler
- İyisiyle-kötüsüyle bir karne anne-babanın da karnesidir. Karne sonrası değerlendirmenizi bunu da düşünerek yapın.
- Karne, çocuğun kişiliğini değil sadece o dönemdeki performansını, çabasını yansıtır; bunu unutmayın.
- Notlar yüksekse abartılı tepkiler göstermeyin ki, notların kendisinden daha önemli olduğunu çocuk düşünmesin.
- Notlar çok düşükse üzgün olduğunuzu, bu durumu sebeplerini araştırarak ve birlikte gayret ederek aşacağınızı vurgulayın.
- Dersler arasında ayrım yapmayın; sizin dünyanız ve onun dünyası farklıdır.
- Notlar çok düşükse muhtemelen dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, sağlık sorunları ya da duygusal sorunları olabilir. Kızmak yerine bu durumu araştırın veya bir uzmandan destek alın.
- Her çocuk anne-babasının karşısına iyi bir karneyle çıkmak ister. Başarıyı engelleyen mutlaka bir şeyler vardır.
.