5. ARDIŞIK DÜZENLEME SİSTEMİ
Belirli bir sıra izlemesi gereken şeyler vardır. Örneğin: zaman, mevsimler, sayılar, ayakkabı bağlaması için yapılması gereken el ve parmak hareketleri, bir filmin konusu… Ardı ardına doğru bir şekilde sıralandığında anlamlı olan bu şeyleri zihnimize uygun sıraya yerleştirebilmemiz, hafızamızda depolayabilmemiz ve daha sonra bu bilgileri uygun ve doğru bir biçimde ortaya koymamız önemlidir. Ardışık düzenleme becerisi hem günlük yaşantımızda (yemek yapma, randevumuza yetişme, fıkra anlatma, tenis topuna uygun şekilde vurma vb) hem de okul yaşantısında (sayı dizileri, işlem yapma, kelime heceleme, ders çalışma zamanını planlama vb) sıklıkla ortaya çıkar.
Ailelere Öneriler
-
Çocuğunuza zamanı kullanmayı ve planlamayı öğretmek için, zaman akışını kavrayabileceği şekilde hazırlanmış çizelgeler kullanarak günlük programlar yapabilirsiniz. Gün sonunda planlarınıza ne kadar uyabildiğinizi birlikte değerlendirebilirsiniz.
-
Yemek tarifleri öğretmek ve basit yemek denemeleri yaptırmak sıralama becerisini geliştirmeyi sağlayabilir.
-
Planlama gerektiren bir durumda (örneğin; yemeğe misafir gelecekse) sırasıyla ne gibi hazırlıklar yapılması gerektiğini sorabilir, düşünmesini sağlayabilir, bu konuyla ilgili olarak yaşına uygun görevler verebilirsiniz.
-
İleri ve geri sıralama oyunları oynayabilirsiniz. Bunu sayılarla veya kelimelerle yapabilirsiniz. Örn; 100’den geriye 7’şer sayma veya “yankı” kelimesinin harflerini sondan başa doğru sıralama vb.
Kaynak : Şimşek, R. “Dikkat Eksikliği Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar”, 2014, İstanbul