4. MEKÂNSAL DÜZENLEME SİSTEMİ
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine aynı anda hakim olabilmek ve onları zihnimize doğru bir düzende, kalıp halinde yerleştirebilmek “mekansal düzenleme” yeteneğiyle ilgilidir. Örneğin; motordaki arızalı parçanın hangisi olduğunu bir bakışta görebilmek, eksiksiz bir ziyafet sofrası hazırlayabilmek, defter sayfasını düzenli olarak kullanabilmek, yol tarif etmek, tarif edilen yolu bulmak, anlatılanları zihninde somut olarak canlandırabilmek gibi hem günlük hayatta hem de okulda yapılan pek çok etkinlik, mekansal düzenleme becerisi gerektirir.
Ailelere Öneriler:
-
Mekânsal düzenlemede sorunu olan çocuğunuzun düzenli bir çalışma ortamına ihtiyacı olabilir. Odasını, çalışma masasını düzenlemesine yardımcı olabilirsiniz. Resim, etiket vs yapıştırarak eşyaların yerlerini hatırlatmak için küçük ipuçları sağlayabilirsiniz.
-
Okulda maket yapımı, trekking, satranç, tavla, tenis, masa tenisi, jimnastik, bale, dans, piyano vb gibi alanlarda aktiviteler varsa, çocuğu bu aktivitelere yönlendirebilirsiniz.
-
Bedenini tanımasını ve kullanmasını sağlayacak, yön duygusunu geliştirecek spor, beden, sanat faaliyetlerine katılması yararlı olacaktır.
-
Basit bir mekanizmayı tanıtarak, bu mekanizmanın aleti nasıl çalıştırdığını gösterebilirsiniz (örn; saat, bisiklet vs.). “Mekanizmanın hangi parçası bozulursa çalışmasını etkiler?” sorusu üzerinde sohbet edebilirsiniz. Mekanizmayı söküp yeniden bir araya getirebilir, basit tamirat işleri yapabilirsiniz.
Mutlu çocuk öğrenir. Bazen yavaş, bazen erken, bazen de farklı yolla öğrenir AMA öğrenir.
Kaynak : Şimşek, R. “Dikkat Eksikliği Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar”, 2014, İstanbul